• Info
  • 10 tips

10 tips

 10 tips om zelf panoramafoto's te maken:

1. Zet de volgende instelling van de camera op handmatig (of vast). Dit om geen verschillen tussen de afzonderlijke foto's te krijgen. Het gaat dan om de volgende onderdelen:

  • witbalans:  nooit op automatisch, maar op bijv. op zonnig of wolkt.
  • modus camera: Zet de camera op M (Manuale / Handmatig).
  • ISO: Gebruik een vaste ISO waarde

Pas de niet meer aan tijdens het maken van de foto's.

witbalancekeuzesISO instelling

2. Gebruik een diafragma f/8 tot f/10 (de meeste scherptediepte en bij de meeste objectieven de beste kwaliteit). Gebruik de belichtingstijd die je gemiddeld over de hele panorama kan gebruiken (als de eerste foto 1/200 sec. is en de laatste 1/100 sec. Dan zet je de camera op 1/125.

3. Stel scherp, zodra het u het juiste focuspunt heeft gevonden, zet daarna het objectief op handmatig scherpstellen (een schakelaar op het objectief (MF = manual focus).

4. Overlap elke foto ongeveer 25% tot 33%. Gebruik de AF punten op een onderwerp in de zoeker van je camera als hulpmiddel. Te weinig overlap geeft later problemen met aan elkaar koppelen van de foto's.

A.:

tip-overlap-1

B.:

tip-overlap-2

C.:

tip-overlap-3

5. Gebruik tijdens het maken van de panorama geen polarisatie filter! Dit om ongelijke kleurtoon in de lucht te voorkomen.

6. Zorg dat u goed stabiel staat (zeker als u geen statief gebruik)en maak de draai van uit uw heup, anders niet te veel bewegen. Koop een goed statief (kost € 100,00 of meer) en panoramakop (kost € 300,00 of meer) als u serieuser met panoramafotografie door wilt gaat.

Een Gigapan pro panoramakop op een statief (Manfroto 058B):

Gigapan pro panoramakop op Manfroto 058B statief

7. Maak de foto's altijd met de klok mee. Echter als in de panorama bewegende voorwerpen aanwezig (bijv.: auto’s, fietsers, e.d.) zijn, de panorama maken tegen de richting van de beweging (dan komen deze zo slecht een keer op te staan). Dit voorkomt veel nabewerkings werk thuis. 

8. Maak de zelfde panorama een aantal keer (soms gaat het naar een aantal keer beter en beweeg in een vloeiende lijn). Met deze extra foto's zijn bewegende voorwerpen die half in een foto staan weer weg te werken.

9. Kijk goed naar de lucht. Als een wolk op de helft van uw panorama voor de zon schuift kan dit de panorama verpesten.

10. Software: ook een belangrijk onderdeel. Als u slecht af en toe een panoramafoto gaat maken kunt u dit doen zonder extra kosten. Canon (PhotoStitch) levert bij veel van camera’s mee (EOS-, Powershot- em IXUS-camerareeks) en Microsoft heeft het programma: ICE (Image Composite Editor) (link buiten deze website). Maar als u in het bezit bent van Adobe Photoshop, kunt daar ook gebruik van maken.

Meer vragen? Stuur mij even een bericht via het contact formulier.