• Info
  • Uitleg & techniek

Uitleg & techniek

Inleiding

Panorama's zijn niet nieuw. Ze werden als schilderingen erg populair in de tweede helft van de 19e eeuw. Van de vele panorama's die veel kijkers trokken zijn er slecht een handje vol bewaard gebleven. In Nederland is de panorama van Mesdag (link buiten deze website) de meest bekende (lees hier meer over de geschiedenis van de panorama).

Met de komst van digitale fotografie zijn panorama's weer terug. Panoramafoto's kunnen gemaakt zijn met 2 tot meerdere (op verzoek meer) hoge resolutie digitale foto's die met speciale software aan elkaar geplakt worden; dat wordt 'stitchen' genoemd.

Om stitchfouten tegen te gaan, gebruik ik speciale hardware om dit tegen te gaan tijdens het maken van de foto's.

 

Dslr op een panoramakop                Fisheye objectief 
     

Camera op speciale panoramakop

van Nodal Ninja.

   Fischeye objectief (Sigma 8mm)

 

Welk soort panoramafoto's?

Panorama's zijn foto's waarbij de kijkhoek veel groter is dan bij traditionele foto's. Er zijn verschillende soorten panorama's. Afhankelijk van het doel worden deze verschillende soorten ingezet. Hieronder volgt een uitleg bij elk soort panorama.

single

 "Normale" foto

Er zijn drie hoofd soorten panorama foto's:

  • panoramafoto
  • 360 panoramafoto
  • 360 graden panoramafoto

Hieronder is meer te lezen over deze panorama foto soorten en de varianten daarop en verschillende benamingen:

 

Panoramafoto

Een panoramafoto is gemaakt van 2 of meer foto's op een horizontale lijn, waardoor een veel bredere kijkhoek ontstaat. Sommige panorama's hebben een kijkhoek van meer dan 180 graden. Om meer hoogte te krijgen is het mogelijk om twee, drie of meer rijen (multi row) boven elkaar te plaatsen. De foto's overlapen elkaar om het mogelijk te maken om de foto's tot een geheel te maken. 

Zodra een panorama een afmeting heeft van 1 miljoen pixels valt deze onder de naam "Megapixel panorama" en wanneer het een panorama met de afmeting van 1.024 megapixels heeft, valt deze onder de naam "Gigapixel panorama". 
Deze vorm van panoramafoto is geschikt voor het afdrukken van grote foto's (o.a. voor drukwerk en posters).

 

180

 

180multi 

Panoramafoto

 Multi row panoramafoto

 De 360 panoramafoto

Zoals de naam het al aangeeft, kan men bij een 360 panoramafoto helemaal rondkijken. Enkel de kijkhoek van de hoogte is nogal beperkt. Op die manier is het mogelijk om een indruk te geven van hoe een plaats er uitziet. Dit soort foto wordt soms als gewoon beeld gebruikt, maar meestal gaat men hier ook een interactief panorama van maken.

De 360 panorama foto is in basis opgebouwd uit 6 of meer foto's. Maar om meer hoogte te krijgen is het mogelijk om twee of drie rijen (multi row) met 360 panoramafoto's aan elkaar te stitchen. Het aantal foto's kan dan oplopen tot 72 en meer.

Deze vorm van panoramafoto is geschikt voor het afdrukken van grote foto's (o.a. posters). 

360

multi
De 360 panorama De 360 multi row panorama

De 360 graden panoramafoto

Dankzij een 360 graden foto kan je een volledig beeld maken van een bepaalde plaats of ruimte: 360 graden breed bij 180 graden hoog.
Dit soort panorama zijn ook bekent onder de volgende namen: 

  • 360x180 panorama
  • bol foto
  • surround foto
  • virutuele tour
  • VR panorama
  • streetview foto

Ook dit soort foto wordt wel eens als statisch beeld gebruikt, maar het overgrote deel van dit soort panorama's komt voor als interactief panorama.

360 graden panorama foto bestaan over het algemeen uit 8 tot 10 foto's. De 360 graden panorama foto is goed te gebruiken op websites, door het gebruik van Adobe Flash of HTML5 (een aantal jaren terug ook met Sun java en Apple Quicktime).
Met de komst van de iPhone en iPad is het gebruik van HTML5 (in combinatie van de gyroscoop in deze apparaten) steeds vaker in gebruik dan Adobe Flash.

Deze vorm van panoramafoto is minder, of bijna niet, geschikt om af te drukken. Maar is wel geschikt voor het laten zien van ruimtes zoals huizen, kantoren, hotels, showrooms, auto's, e.d. op websites.

bol
De 360 graden panorama